Φωτοδυναμική θεραπεία, το νέο όπλο κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονος είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα και ο τρίτος σε συχνότητα στη γυναίκα, αλλά συνολικά ο πρώτος στον γενικό πληθυσμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο, μόνο στη χώρα μας καταγράφονται 10.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονος. Εξαιτίας της επιθετικότητας της νόσου, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι γειτνιάζει με ευγενή όργανα (καρδιά, αορτή, μεγάλα αγγεία) ο καρκίνος του πνεύμονος απαιτεί γρήγορη και οργανωμένη αντιμετώπιση. Τα νέα όμως, από το μέτωπο της επιστήμης μας κάνουν να αισιοδοξούμε, καθώς μια νέα θεραπεία, η φωτοδυναμική θεραπεία,  κερδίζει έδαφος στην αντιμετώπιση ορισμένων τύπου καρκίνου του πνεύμονος, και μάλιστα με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Όπως μας εξηγεί, ο διακεκριμένος θωρακοχειρουργός- αγγειοχειρουργός, κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, η συγκεκριμένη μέθοδος πραγματοποιείται με διάχυση ενέργειας (laser) στον όγκο, μετά από χορήγηση ενδοφλέβιας ουσίας,  η οποία με το Laser διασπάται και νεκρώνει εκλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα.

Κε Μαρκόπουλε, τι ακριβώς είναι η φωτοδυναμική θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονος;

Είναι μια νέα, καινοτόμος θεραπεία, για ορισμένους καρκίνους με κύρια ένδειξη τον καρκίνο του πνεύμονα. Πρόσφατα, ενεκρίθη για αυτόν το σκοπό στις ΗΠΑ (έγκριση FDA) και ξεκινά η εφαρμογή της από την κλινική μας (θωρακοχειρουργική κλινική, Ιατρικό Κέντρο Ψυχικού) με κοινό πρωτόκολλο μεταξύ Ιατρικού Κέντρου και Roswell Park Hospital Buffalo, N.Y, USA, όπου ήδη έχει ξεκινήσει με δεκάδες περιστατικά και μεγάλη επιτυχία.

Αναφορικά με το πού εδράζεται η δράση της συγκεκριμένου μεθόδου, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μια μέθοδο που βασίζεται στην συμπεριφορά της φωτοευαίσθητης ουσίας Porfimer Sodium (οικογένεια φωτοπορφυρίνων, σκεύασμα Photofrin), η οποία “σκοτώνει” τα καρκινικά κύτταρα. Για την ακρίβεια, η είσοδος ουσίας γίνεται ενδοφλεβίως και αυτή επιλεκτικά εισέρχεται μόνο στα καρκινικά κύτταρα, φθάνοντας σε μεγάλη συγκέντρωση σε 48-72 ώρες. Στη συνέχεια, ακτινοβολώντας τα καρκινικά κύτταρα με ενέργεια ορατού κόκκινου laser σε 630mm μήκος κύματος, επιτυγχάνεται η διάσπαση της φωτοευαίσθητης ουσίας, η οποία απελευθερώνει μοριακά Ο2, το οποίο καταστρέφει το καρκινικό κύτταρο.

Υπάρχουν 3 τρόποι “ακτινοβόλησης” με ορατό laser του όγκου:  Μέσω βρογχοσκοπίου για ενδοβρογχικούς όγκους που αποφράσσουν ή στενεύουν υπερβολικά κύριους βρόγχους και με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η πολύτιμη ροή του αέρα και της αναπνοής.  Δεύτερον, με παρακέντηση του όγκου και καθοδήγηση αξονικού τομογράφου, οπότε η ίνα laser μπαίνει μέσα στον όγκο και “ακτινοβολεί” εντός αυτού. Σε μεγάλους όγκους άνω των 3 εκατοστών, μπορούμε να οδηγήσουμε 2 και 3 ή και 6 ίνες για να καλύψουμε όλα τα καρκινικά κύτταρα.  Και τέλος, με θωρακοσκόπιο ή ανοικτή mini θωρακοτομή για εκτεταμένους σε επιφάνεια όγκους (μεσοθηλίωμα), ώστε να καλυφθεί ο όγκος με πλέγμα ινών laser.

Ποιους τύπους καρκίνου πνεύμονα αφορά ή μέθοδος; Ποιες είναι οι ενδείξεις εφαρμογής της;

Η φωτοδυναμική θεραπεία έχει έγκριση για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονος και το μεσοθηλίωμα. Η μέθοδος ανήκει στις συμπληρωματικές, δεδομένου ότι η βασική και πλέον σωτήρια μέθοδος για τον καρκίνο του πνεύμονος είναι η ριζική χειρουργική αφαίρεση.

Οι ενδείξεις είναι οι εξής:

1. Αδυναμία χειρουργικής επέμβασης λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας (ΧΑΠ), τετάρτου βαθμού καρδιακής ανεπάρκειας ή άλλων αιτιών.

2. Υποτροπή χειρουργηθέντος όγκου.

3. Όγκος που αποφράσσει κύριο βρόγχο και προκαλεί δύσπνοια.

4. Ανεγχείρητοι όγκοι σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία.

5. Εκτεταμένα μεσοθηλιώματα.

Πώς δρα στον όγκο η φωτοδυναμική θεραπεία και τι αποτελεσματικότητα έχει;

Υπάρχουν 3 δράσεις της θεραπείας επί του όγκου: Πρώτον, νεκρώνει τα καρκινικά κύτταρα, δεύτερον καταστρέφει την αγγείωση του όγκου και τρίτον, ενεργοποιεί το ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού.

Η αποτελεσματικότητα στους μικρούς όγκους μέχρι 2-3εκ. είναι μείωση της τάξης του 70-90%. Στους μεγαλύτερους όγκους, 5-8 εκ., η μείωση είναι 40-70% και βέβαια, περαιτέρω καθυστέρηση ανάπτυξης, λόγω καταστροφής των αγγείων της νόσου. Οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει μεγάλη ανταπόκριση σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία, λόγω ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

Η μέθοδος έχει επιπλοκές; Γιατί να την επιλέξουμε;

Η μέθοδος είναι ανεκτή από τον ασθενή με μικρή νοσηλεία και μικρό κόστος, και το σημαντικότερο, με καλά αποτελέσματα. Μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές θέλουμε (δεν έχει όρια όπως οι ακτινοβολίες) και συνδυάζεται και με ΧΘΠ και ανοσοθεραπεία. Η μόνη επιπλοκή είναι ότι η ουσία προκαλεί φωτοευαισθησία σε μάτια και δέρμα για 4-6 εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής νοσηλεύεται σε δωμάτιο, χωρίς παράθυρο, δηλαδή χωρίς φως ηλίου, φορά υποχρεωτικά μαύρα γυαλιά για 6 εβδομάδες και θα πρέπει να περιορίσει τις μετακινήσεις του για 4 εβδομάδες. Θα μπορεί να μετακινείται με ασφάλεια μόνο τις βραδινές ώρες ή αν αυτό δεν είναι εφικτό,  θα πρέπει υποχρεωτικά να καλύπτει το σώμα του και το πρόσωπό του με τον ανάλογο ρουχισμό και αξεσουάρ.

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή "Τώρα ό,τι συμβαίνει" στο Open TV, όπου ο Κώστας Μαρκόπουλος μίλησε στη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη για τη φωτοδυναμική θεραπεία και τις ενδείξεις εφαρμογής της.

Στο βίντεο που ακολουθεί ο Κώστας Μαρκόπουλος δίνει χρήσιμες συμβουλές για την προστασία από τον νέο κορωνοϊό στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονος.

Για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση καλέστε στο 693 747 4174 , ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Θωρακοχειρουργός - Αγγειοχειρουργός και Διευθυντής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού είναι στη διάθεση σας για όποια συμβουλή και χρήσιμη οδηγία.

contentBottom

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ιατρικό Ψυχικού
Άντερσεν 1, Ψυχικό 115 25
Τηλ. Κέντρο: +30 2106974015
Fax: +30 2106911902

athens

Διεύθυνση Χαλκίδας
Ελ. Βενιζέλου 40, Χαλκίδα 34100
Τηλ: +30 22210 79850
Fax: +30 22210 76941

chalkida

iatriko

 
Κλείστε Online Ραντεβού!